BAHAN-BAHAN (BADANNYA)
2 CWN TEPUNG GANDUM
½ CAWAN MARJERIN½ CAWAN GULA KASTOR
½ CAWAN TEPUNG JAGUNG
1 BIJI KUNING TELUR
SEDIKIT BAKING POWDER
SEDIKIT ESEN PISANG
SEDIKIT PEWARNA MERAH
2 SUDU BESAR AIR
CARA-CARA
- KACAU MARJERIN DAN GULA HINGGA KEMBANG
- MASUKKAN KUNING TELUR DAN DIKACAU LAGI
- MASUKKAN TEPUNG (TEPUNG GANDUM + TEPUNG JAGUNG + BP – DIAYAK)
- MASUKKAN ESEN PISANG, PENCELUP MERAH SATU PENUTUP, DIGAUL MENGIKUT LEMBUT DAN BUBUH AIR
- BULATKAN SEBESAR SYILING 50SEN DAN MASUKKAN INTI PEANUT BUTTER KEDALAMNYA DAN BENTUKKAN LAH DOH TADI MENYERUPAI CILI
- CUCUKKAN DENGAN LIDI UTK MEMBUAT LUBANG DI TAMPUK NYA UNTUK DILETAKKAN TANGKAI SETELAH DIBAKAR NANTI
- BAKAR ADUNAN SELAMA 20MIN – 170`C
- SETELAH MASAK CUCUK KAN KEMBALI LUBANG TADI SUPAYA IANYA TIDAK TERTUTUP (CUCUK KETIKA BISKUT MASIH PANAS)
- SEJUKKAN KIRA-KIRA 3 JAM SEBELUM MEMBUAT KULITNYA
BAHAN-BAHAN (INTINYA)
½ CAWAN GULA AISING
½ CAWAN PEANUT BUTTER
(Kesemua bahan inti digaul sebati)
BAHAN-BAHAN (KULITNYA)
20 GM AGAR-AGAR
150 GM GULA BATU
1½ CAWAN AIR
SEDIKIT PENCELUP MERAH
SEDIKIT ESEN ROSE
CARA-CARA
- BAHAN-BAHAN TADI HENDAKLAH DIMASAK SEPERTI KITA MEMBUAT AGAR-AGAR
- SETELAH AGAR-AGAR2 BENAR2 CAIR, MASUKKAN KE DALAM MUG BESAR
- CUCUKKAN BISKUT TADI DENGAN LIDI SATE, DAN DICELUPLAH KEDALAM MUG YG BERISI AGAR2 TADI…
- KERINGKAN BISKUT YG SUDAH DICELUP TADI DI DALAM MUG YANG LAIN…
- JIKA TIDAK BERKILAT, ULANGLAN SEHINGGA 2-3 KALI
- SETELAH SIAP, AMBIL TANGKAI CILI MUDA DAN DICUCUK LIDI PENCUNGKIL GIGI SERTA DIMASUKKAN KE DALAM LUBANG YG SUDAH DIBUAT SEBELUM BISKUT DIBAKAR……
Tiada ulasan:
Catat Ulasan