Jumaat, November 30

PERISIAN TAMBAHAN








Khamis, November 29

Ubah Warna Highlight

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML

2. Selepas itu, cari code di bawah, nak mudah tekan Ctrl F dan masukkan code di bawah di dalam kotak find then tekan enter dan jumpalah.


a:link {


3. Copy code di bawah dan pastekan di atas/sebelum code yang dicari tadi.


::-moz-selection {
background:#EF0E91;
color:#FFFFFF;
}
::selection {
background:#EF0E91;
color:#FFFFFF;
}


4. Code yang berwarna pink adalah warna highlight dan code yang berwarna biru adalah warna tulisan yang akan dihighlight nanti. 

5. Code warna click SINI

6. Save....



PERKAKAS TAMBAHAN







  

CENTER HEADER TEMPLAT DESIGNER


                                                                   imej from google



1. Sign in Blogger > Design > Edit HTML

2. Cari code ini, nak mudah tekan ctrl F je dan pastekan code di bawah dalam kotak find..

/* Content


3. Copy code di bawah dan paste di atas code /* Content tadi



.Header img {
  margin-$startSide: auto;
  margin-$endSide: auto;
}

5. Preview.... kalau tak ada error SAVE .

Rabu, November 28

BELAJAR KOMPUTER






        



Rabu, November 14

CARA BUAT GAMBAR BERGERAK MENGGUNAKAN PHOTOSCAPE


  • Pastikan kita ada software Photoscape
  • Langkah seterusnya kita folow YouTube je ye...


LETAK LAGU DALAM BLOG ( MIXPOD )


MIXPOD mixpod.com

 Jika belum ada akaun ,buat dahulu di mixpod.com . Kalau dh terus log in...





  •  Pilih New Playlist utk memilih lagu
  •  Pilih design player kita pula spt cth gmbr di bwh


  •  Pilih design
  •  Contoh paparan seperti di bwh




  •  Pilih Customize utk play secara random atau autoplay
  •  Cth seperti di bwh...




  •  Bila dh selesai pilih... klik SAVE utk simpan playlist, lihat gmbr di bwh...
  •  Edit tajuk playlist... 
  •  Klik button SAVE ( GET CODE )



Selepas kita klik SAVE ( GET CODE ) akan keluar pula  Sign Up To Save Your Playlist. Lengkapkan....


Bila dh selesai creat akaun, kita akan dibawa ke page seperti di bwh, copy code berkenaan dan save.






Kat mana nak letak code lagu ? Ikut cara2 di bawah :

1. Log In > Dashboard > Design > Add Gadget > HTML/JavaScript

2. Paste semua yg kita copy tadi

3. SAVE




Selasa, November 13

LETAK SCM MUSIC PLAYER DALAM BLOG



1. Masuk link ni dulu >>KLIK SINI<<

2. TICK color yang kita suka. Jangan tekan DONE lagi.

3. Kemudian pergi pulak dekat Edit PlaylistMacam kat bawah ni :




           

# Masukkan tajuk lagu dan URL lagu . Kalau tak tahu , ikut bawah ..#


4. Masuk YOUTUBE >> KLIK SINI << 


5. Search lagu yang dikehendaki, kemudian copy URL lagu itu . Lihat di bawah :








6. Dah copy... kemudian paste di bahagian URL tu . Letak bnyk lagu pun boleh...


7. Pergi pulak ke Configure Settings . Ubah ikut di bawah :









# Yang Placement of the Player tu boleh tukar ikut suka hati , kalau nak letak kat bawah, buat Bottom, klau nak letak kat atas buatlah Top #


8. Bila dah ubah , terus tekan DONE akan keluar macam ini .Terus COPY!!






 Sekarang ni , macamana nak letak dalam blog ? Ikut step bawah ni pulak.



1. Log In > Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Paste semua yang kita copy tadi tu !

3. Kemudian SAVE... 

Isnin, November 12

CENTERKAN TAJUK ENTRY DAN SIDEBAR

1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html

2. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

Untuk tajuk entry 


.post h3 {

 kalau tak jumpa code di atas, cari ini :

h3.post-title {

masih tak jumpa cari ini :

.post-title {

masih tak jumpa, tak jadi?

h3.post-title, .comments h4 {

Tak jumpa jugak...  so kalau ada code post dan dekat situ ada ada code title-post jugak ( lebih kurang ), korang copy dan paste je code ini di bawah code yang dicari tadi.
text-align: center;

Preview, kalau menjadi SAVE jer..




Untuk Tajuk Sidebar



1. Cari code di bawah , Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

h2 { 

masih tak jumpa? atau dah jumpa tapi tak menjadi. Cari ini :

.sidebar h2 {

kalau tak jumpa juga, carilah code yang seakan-akan h2 {
Copy code di bawah dan paste di bawah code yang dicari tadi. 

text-align:center;

2. Preview, kalau menjadi SAVE jer..


credit : Cik Farah

Msaalah Komputer Lembab














Ahad, November 11

CARA MEMBUAT KOTAK BLOCKQOUTE YANG COMEL






                                               Yang kotak merah adalah blockqoute





1.Login ke blogspot, clik design/layourt > Edit HTML

2. Cari code di bawah, gunakan Ctrl F untuk memudahkan pencarian


.post-body {


3. Copy code di bawah dan paste di atas code .post-body {

.post blockquote {background-image:url(http://dl10.glitter-graphics.net/pub/294/294880ja35mojrw0.gif); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FA584C; margin:1em 20px; }
blockquote:hover {
background-color: #F3F781;
-webkit-transition-duration: 3.5s;
background-image:url(http://dl3.glitter-graphics.net/pub/536/536403sg1hb1q6nj.gif);
background-position:bottom right;
background-repeat:no-repeat;
 }

4.  MERAH : Background image yang diingini, boleh search di sini atau di sini

5. BIRU : Warna background apabila cursor menyentuh kotak blockquote,boleh ambil di sini

5. COKLAT : Icon yang muncul apabila apabila cursor menyentuh kotak blockquote

6.  UNGU : Pilihan border sama ada solid : dashed : dotted

7.  HIJAU : Warna garis border, clik sini

8. Save.





MANFAAT TEH HIJAU UNTUK KESIHATAN





Menikmati teh bukanlah suatu yang asing bagi sebahagian penduduk dunia. Teh menjadi pilihan untuk dinikmati tidak kira waktu pagi, petang ataupun malam dari tempat mewah hingga ke warung-warung di tepi-tepi jalan.

Bagi sesetengah bangsa, minum teh dijadikan sebagai budaya dalam majlis atau upacara kehormatan. Contohnya, pasangan pengantin Buddha mempersembahkan minuman teh kepada ibu bapa mereka sebagai sebahagian daripada upacara perkahwinan.

Di sebalik kenikmatan dan kelazatan teh, terkandung juga khasiat yang menyihatkan badan dan mampu mencegah dari serangan penyakit terutama sekali teh hijau. Banyak kajian telah membuktikan antioksidan yang terdapat dalam teh dapat melindungi tubuh daripada penyakit tertentu seperti masalah kardiovaskular, stroke dan kanser. Flanovoid iaitu sejenis antioksidan yang terdapat dalam 3 cawan teh adalah lapan kali lebih kuat dari yang diperoleh daripada sebiji epal.

Satu kajian telah dilakukan di daerah Schizouka, Jepun pada tahun 1994. Hasilnya, kadar kematian masyarakat di situ 10 hingga 15 peratus lebih rendah dibandingkan dengan kadar kematian di daerah Jepun yang lainnya. Penyebabnya adalah kerana penduduk di situ lebih suka minum teh hijau secara teratur ditambah lagi dengan keadaan alam semulajadi yang masih terpelihara.

Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cellular Biochemistry edisi Julai, kandungan polifenol yang terdapat dalam teh berperanan sebagai pencegah kanser. Daun teh hijau yang telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol. Polifenol adalah sejenis antioksidan yang sangat kuat yang mana ia mampu meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser. Antara jenis kanser yang boleh dicegah ialah kanser payudara, kanser paru-paru, kanser usus besar, kanser dubur, kanser hati dan kanser pankreas.


Berikut disenaraikan khasiat teh hijau secara ringkas :

• Membantu membakar lemak
Teh hijau dapat membantu mempercepat tingkat metabolisme kerana pengaruh antioksidannya yang membantu hati berfungsi secara lebih efektif.

• Melindungi daripada hepatitis
Hepatitis diukur dari tingginya kadar zat besi dalam hati. Teh hijau terbukti dapat menurunkan kadar zat besi di dalam badan.

• Melindungi daripada diabetes
Tingginya glukosa dan insulin dalam darah boleh menjadi penyebab diabetes. Polifenol dari teh hijau menghalang ´amylase´ sehingga dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah.

• Mencegah keracunan makanan
Minum teh hijau dapat menurunkan risiko keracunan makanan akibat bakteria kerana teh hijau dapat mencegah tumbuhnya bakteria berbahaya seperti ´clostridia´.

• Menurunkan tekanan darah
Penyebab utama hipertensi adalah sejenis enzim yang dikeluarkan oleh ginjal. Ubat hipertensi yang terkenal ialah ´ACE inhibitor´. Teh hijau merupakan ´ACE inhibitor´ semulajadi dan beberapa kajian menunjukkan tekanan darah tinggi menurun setelah diberi ekstrak teh hijau.


Sekalipun memiliki banyak manfaat, perlu diingat bahawa teh juga mengandung kafein. Jika diambil secara berlebihan, ia dapat menyebabkan beberapa gangguan seperti insomnia, berdebar hati dan ketidakaturan detik jantung. Namun kandungan kafein dalam teh masih tetap lebih rendah jika dibandingkan dengan kopi atau minuman ringan bersoda.

Selain kafein, antioksidan flanovoid yang terdapat dalam teh menghambat penyerapan zat besi dari unsur-unsur tumbuhan seperti sayur dan buah. Namun, zat besi dari daging tidak terpengaruh penyerapannya. Sekadar peringatan, apapun yang berlebihan tidak akan baik kesannya.

Sumber:Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia

10 MAKANAN - ANTI KOLESTEROL





Berikut disenaraikan 10 makanan yang boleh mengurangkan kolestrol.

1. SOYA
Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI
Kuaci mempunyai kandungan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sarangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dlm badan.

5. IKAN TUNA
Termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh.

8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

Sumber






YANG TERBAIK UNTUK JANTUNG ANDA




Tahukah anda ‘teh’ dapat membantu anda menjaga kesihatan jantung? Bagi penggemar-penggemar ‘teh’ anda di nasihatkan supaya beralih kepada ‘teh tanpa susu’. Ini bermakna, anda haruslah mecuba minum ‘teh O’ daripada ‘teh’. Memang tidak dapat dinafikan bahawa minum teh pada waktu pagi dan petang ia amatlah enak sekali.
Namun, melalui ujian yang telah dijalankan, jika anda berminat untuk memanfaatkan teh yang maksimum, terutamanya kesihatan jantung anda, jangan tambahkan susu di dalam ‘teh’ anda.
Meminum ‘teh hitam’ atau ‘teh O’ dapat membantu melindungi anda daripada serangan sakit jantung. Dr. Mario Lorenz, yang membantu sebuah kajian di Berlin, mengatakan bahawa manfaat ‘teh’ yang sangat penting adalah dapat menambahkan kemampuan arteri untuk berkerja dengan lebih santai dan melancarkan aliran darah.
Tetapi dengan adanya kandungan susu, ia akan menghalang keajaiban yang di hasilkan oleh ‘teh’ ini.
Ini kerana susu bersifat meneutralkan semua jenis reaksi kimia. Maka, kebaikan yang terdapat di dalam ‘teh hitam’ ini akan turut dihilang atau dineutralkan dengan kehadiran susu di dalam minuman ‘teh’ anda.

Sumber 

Sabtu, November 10

KEK BUAH (KUKUS)


gambar google

Sumber - Hajah Noraini

TIP UNTUK KEK BUAH @ MIX FRUIT

Pertama :Sebenarnya mix fruit tu diayak dengan sedikit tepung (2-3 sudu besar - jgn ambil tepung yg 600g tu, ambil yg lain). Ini untuk elakkan dari mix fruit tu berat dan mendak ke bawah adunan bila dikukus. Ada orang suka jemur, terpulanglah. Mix fruit tu kalau ada yg besar, potonglah kecil sedikit supaya nampak cantik sikit. Kalau ada masa lapang, cubalah.

Kedua :Aluminium foil tu ditutup pada permukaan mulut tin. Jangan tuang adunan terlalu penuh, cukup sekadar setengan tin kerana kek akan naik dan bahagian atasnya akan melekat pada aluminium foil nanti. Ada orang suka menggunakan plastik, terpulanglah mana yg elok.

Ketiga :Saya tak pasti masanya untuk memukul telur dan gula, selalu saya pukul sehingga adunan tu berbuih dan naik 2 x ganda dari asalnya. Mentega tak payah dikembangkan.

Keempat :Kalau nak warnanya gelap sikit, waktu masak gula hangus tu, biarkan sedikit coklat tapi jangan gelap sangat nanti rasa hangit pulak. Kemudian barulah dituang sedikit air. Kena hati2 jangan terpercik tangan sudahlah.

Kelima :Gula hangus tu memang cepat mengeras, jadi kena handle betul-betul. Ada orang kata kena buat 2 orang satu tuang, satu gaul cepat2. Tapi mana nak cari orang, anak semua kecil2, kenalah buat sorang-sorang.Bila saya masak gula hangus tu, nampak gulanya dah bertukar coklat, letakkan 2 sudu besar air biasa, kacau rata cepat2, terus masuk dalam adunan sebelah tangan, sebelah tangan lagi siap pegang senduk dan gaul cepat-cepat. Penatlah sikit. Make sure kalau anda sedang dalam keadaan berdiri, dekatkan besin tu dekat dgn badan anda, supaya dapat menahan besin tu bila kita tengah kacau cepat2. Don’t worry sangat kalau ada yg tak sempat tergaul rata. Nanti dia akan cair waktu dikukus.

Keenam : (Jawapan utk soalan ngapa buah jatuh ke bawah.)Setahu saya 1) buah2an tu digaul dgn tepung atau dijemur supaya ianya tak basah, ini sebabnya ia berat dan mendak ke bawah. 2) Air kukusan mesti mendidih waktu nak masuk kek, 3) acuan jangan terhentak, ya. Kalau air kukusan tak cukup panas, buah2an akan mendak ke bawah. ‘Steam’ dari air panas tu menolak naik buah-buahan, ia takda can nak duduk di bawah. Lagi satu perkara, 4) selalu masuk buah2an 2nd last kemudian gula hangus dan cepat2 gaul dan masuk dalam acuan, tutup aluminium foil, dan kukus. 5) Tambah air panas mendidih setiap 1 atau 2 jam.


KEK KUKUS BUAH-BUAHAN BASAH (Resipidiana)

Bahan-bahannya:
600 gram tepung gandum
300 gram gula halus
5 biji telur A
400 gram mentega Golden Churn/ SCS
500 gram buah-buahan campuran
2 sudu teh bicarbonate of soda
1 1/2 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna coklat
2 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
kertas aluminium foil


Cara-cara Membuatnya :
1. Panaskan air dalam kukusan terlebih dahulu.
2. Tepung gandum 600 gram, ambil sedikit dan gaulkan dengan campuran buah-buahan, gaul rata untuk salutkan tepung dengan buah-buahan. Ini akan dapat mengelakkan buah-buahan dari mendak ke dasar kek sewaktu ia dikukus.

3. Tepung gandum, bicarbonate of soda dan cream of tartar diayak. Ketepikan.

4. Menggunakan whisk tangan, pukul mentega, gula sehingga kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla dan pewarna coklat sarsaparilla dan pukul dengan tangan sehingga ia sebati.

5. Masukkan telur satu persatu dan pukul dengan tangan agak-agak sudah sebati sudah mencukupi, berhenti. Bila masukkan telur tidak boleh terlalu dipukul ini akan mengakibatkan kek kukus nanti kering. Jadi memadai dengan telur dimasukkan satu persatu dan bergaul sebati dengan adunan mentega.

6. Masukkan tepung yang telah diayak kedalam adunan, gunakan spatula atau senduk plastik dan kaup balikkan satu pusing arah sehingga tepung bergaul sebati dengan adunan telur. Jangan terlalu menggaul adunan tepung, cukup dengan pusing kaup balik sehingga tepung sebati.

7. Menggunakan periuk non-stick yang ada handle, masak 2 cawan gula dengan api yang kecil masak gula sehingga ia cair dan bertukar warna coklat dan berbuih. Hati-hati gula hangus ni panas. Sewaktu gula hangus panas, ia akan cair dan bila ia sejuk selalunya ia akan keras jadi sewaktu ia panas tuang kedalam adunan tepung dan kacau menggunakan senduk kayu (jangan pakai spatula plastic nanti cair) dengan cepat sehingga adunan sebati. Boleh minta pertolongan seseorang untuk tolong tuangkan gula panas jika anda rasa kekok membuat sendiri.

8. Akhir sekali, masukkan campuran buah-buahan dan kaup balik adunan, jangan terlalu digaul cukup hanya bila buah-buahan bergaul rata. Ini untuk menggelakkan buah-buahan mendap kedasar kek bila ia dikukus.

9. Alaskan kertas kuih didalam tin/loyang dan sapukan dengan mentega dan salutkan dengan tepung. Kemudian tuang adunan tepung kedalam loyang dan pastikan air kukusan telah mendidih dan tutup loyang dengan aluminium foil dan kukuslah selama 4 jam. Masa mengukus boleh dikurangkan jika mahu tapi untuk kek tahan lebih lama kukuslah selama 4 jam.


Alyazaira-Mentarisenja © All Rights Reserved
Best View With Mozilla Firefox