Selasa, Disember 4

CARA MUDAH UNTUK PRINTSCREEN



Ada yang masih tertanya-tanya macam mana nak printscreen ? Err Printscreen tu apa . Lebih senang dengan kata lain , tangkap gambar di screen komputer, huhu...

Senang sangat . Tak payah lah nak guna software photoscape ke apa . Yang ni guna keyboard kita je . Cuba tengok dekat bahagian keyboard kita ada tak benda macam kat bawah ni ? Yang anak panah tunjuk tu.... 


 


1. Contoh lah kita nak printscreen header kita tu ,tekan je simbol PrtSc SysRq dekat keyboard kita tu

2. Pergi dekat Paint .




3. Tekan Ctrl V serentak atau Tekan Paste untuk paste-kan .

4. Lepas paste je , akan keluar macam ini :





4. Mesti besar kan ? Then apa perlu kita buat... apa lagi , kita crop je ... Petakkan bahagian mana yang kita nak , then terus tekan crop

5. Crop ada di bahagian atas sekali .





6. Lepas kita crop mana yang kita suka , akan keluar lah macam ni . Contoh je...




9. Lepas tu , boleh lah kita SAVE !









1 ulasan:

Anies Anierah berkata...

Terima kasih dengan info nie..sy mmg tak tau macam mna nak printscreen sebelum nie..thank a lot..klu sudi jenguk2 blog sy..
http://dibawahcahayalampu.blogspot.com/..^_^

Alyazaira-Mentarisenja © All Rights Reserved
Best View With Mozilla Firefox