Sabtu, November 10

PAU KACANG MERAH


ambik kat google



Sumber - K.An

Bahan-bahan:

1 kg tepung pau (K.An guna 500 gm tepung pau + 500 gm tepung gandum biasa)
200 gm gula kastor
1 sudu besar yis kering
1 sudu besar baking powder (serbuk penaik)
500 gm air- masukkan sedikit demi sedikit sebab tepung berlainan jenis, memerlukan jumlah air berbeza
1 sudu teh garam
125 gm lemak sayuran (K.An letak 100 gm je)


Cara membuatnya:

1. Masukkan semua bahan kering ke dalam mangkuk dan gaul sebati.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli.

3. Masukkan lemak sayuran dan uli lagi sehingga menjadi doh yang kenyal dan lembut. Lebih mudah jika guna mesin atau ke dua belah tangan. Doh lembut dan tidak melekat di tangan. Tambah sedikit tepung jika doh melekat.

4. Ambil sedikit doh dan bulatkan sebesar bola pingpong. Leperkan dan isikan inti secukupnya. K.An letak banyak inti sebab anak-anak suka inti kacang merah yang banyak. Bulatkan kembali menggunakan tapak tangan.

5. Letakkan kuih pau diatas lapik kertas minyak atau daun pisang. Susun di dalam loyang dan biarkan selama 30 minit. Ulang proses sama sehingga doh habis. Sementara tu bolehlah dipanaskan pengukus dan kukus kuih selama 10-15 minit.

Sedia dihidang panas-panas.....


Tiada ulasan:

Alyazaira-Mentarisenja © All Rights Reserved
Best View With Mozilla Firefox