Sabtu, November 10

KEK GULA HANGUS (KEK SPAN)



Gula hangus :
1 cwn gula psir
1/2 cwn air
- Masukkan gula ke dalam periuk dan goreng sampai hangus.
- Masukkan air dan kacau rata. Ketepikan.
Kek :
8 biji telur ayam
1 cwn gula pasir
1/2 cwn mentega/majerin
11/2 cwn tepung gandum - diayak
1/2 cwn susu cair
4 cmt Bicarbonate
1 cmt esen vanilla
Cara membuatnya :
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah@kukus takpe gakk
- Pukul mentega dengan gula sampai kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan dipukul rata, jangan terlalu kembang.
- Masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan Bicarbonate sedikit demi sedikit berselang seli dengan gula hangus dan susu cair. Pukul rata.
- Masukkan esen vanilla. Kacau lagi.
- Tuang ke dalam loyang pembakar yang berlenser dengan sedikit mentega/majerin.
- Bakar sehingga permukaannya menganjal bila ditekan.
- Biarkan kek sejuk baru dikeluarkan dari loyang.
Nota : Adunan kek ini agak cair sebelum dimasak. Jangan tambahkan tepung.

Tiada ulasan:

Alyazaira-Mentarisenja © All Rights Reserved
Best View With Mozilla Firefox