Oleh : Azie Surip
Sumber : Buku Resepi
Bahan A
300ml air suam
1 biji telur
2 tbsp susu manis
1 tbsp aktif yis kering
- campur semua bahan dlm bekas dan tunggu yis kembang
Bahan B
500g tepung roti/ tepung gandum
3/4 cwn gula halus
1 tsp bread improver
1 tsp bread softener
- gaul semua bahan dlm mangkuk besar / mixer bowl dan masukkan campuran Bahan A yg dah berbuih tu
- gaul rata
Bahan C
2 tbsp butter
1 tbsp shortening
- masukkan bahan C ni dlm campuran di atas
-uli lagi sampai jadi doh lembut dan tak lekat kat tangan
- masukkan doh dlm mangkuk besar yg dah disapu minyak masak (saya pakai olive oil)
- tutup doh dgn kain & rehatkan doh sampai naik sekali ganda
- bila dh naik, keluarkan dr bekas tumbuk2 utk kluarkan angin. Kalau dpt leper lg bagus sbb nnt tekstur roti akan cantik
- bulat2 kan doh dan susun dlm loyang yg disapu butter
- rehatkan lagi 45min - sejam
- sebelum bakar parutkan cheddar cheese atas dia kalau suka
- kalau tanak letak cheese just sapu egg wash je (kuning telur + sikit susu segar)
- bakar 20-25 min atau sampai masak, suhu 160'c


Tiada ulasan:
Catat Ulasan