Jumaat, Disember 6

Roti Manis Perisa Pandan

maafkan ummie ye... 

sumber gambar : mellmerah


Oleh : Isma Maisarah
Sumber : Buku Resepi

500gm tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
Secubit garam
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar water roux (nk letak lebih pun x pe tp kurangkan sukatan air)
1 biji telur
220 ml air suam (kali ni saya guna air sejuk dari peti ais)
2 sudu besar mentega/marjerin (saya guna shortening kali ni)
1 sudu besar pes pandan
Sedikit pewarna hijau
Satukan semua bahan. Kalau nk rendam yis dgn air suam dan gula dulu pun boleh. Uli hingga lembut..saya uli dgn tangan 1/2 jam..selang seli..banting doh..uli..x larat nk uli je. Perap doh 30 minit atau hingga doh naik sekali ganda. Setelah doh naik..tumbuk2 doh. Dan bulat2kan...atau nk letak sosej ke..rehat kan doh 30 minit..sapu butter atau kunibg telur..bakar pada suhu 160c...selama 20-25 minit bergantung pada oven masing2.



Water roux (Water roux fungsinya sama dgn bread softner..menggebu dan melembutkan roti @ pau)
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air

Campurkan semua bahan dan kacau dgn hand whisk. Masak atas api yg perlahan. Kacau sentiasa supaya jgn bergentel. Kacau hingga pekat agak2 mendidih sekejap, angkat dan sejukkan baru boleh guna & boleh disimpan dlm peti sejuk. Bila nk guna biar dlm suhu bilik baru digunakan. Tahan selama 2 hari.

2 ulasan:

Alya Zaira berkata...

Allah bg sdp, alhamdulillah...
credit pd yg empunya resepi dan juga gmbr ^_^

Alyazaira-Mentarisenja © All Rights Reserved
Best View With Mozilla Firefox